Technológia


Ezek a házak alaposan megválogatott, egészséges fenyőrönkökből készülnek, ezzel is magyarázható az a különleges rusztikus hatás amit az ilyen típusú épületek árasztanak. Minden egyes rönkről eltávolítjuk a kérget, majd a rönk egyedi tulajdonságainak megfelelően meghatározzuk a helyét az épületben. Egy speciális körzővel, amely ennek az illesztési technikának nélkülözhetetlen eleme, megállapítjuk hogy hol és hogyan kell kialakítani azokat a bevágásokat amelyek majd a száradás, és a roskadás után tökéletes pontossággal fognak egymáshoz passzolni, biztosítva ezáltal a jó hőszigetelést. Az előző és több más szempont alapján belátható hogy már a tervezési fázisban figyelembe kell venni a természetes rönkfa alapvető tulajdonságait és az épületben való utólagos viselkedését.
Az általunk javasolt legkisebb rönkátmérő 21-22 cm, de a fal hőszigetelése nem csak a rönkvastagságtól függ, hanem nagymértékben a jó illeszkedéstől valamint nem utolsó sorban a mesterek hozzáértésétől. Többféle hőszigetelő anyag használata javasolt a modern kőzetgyapottól a hagyományosabb gyapjúig. A hőszigetelőt a rönkök közé valamint a sarokillesztésekbe helyezzük.

A rönkházak élettartama nagyban függ a felhasznált fa minőségétől, több száz év is lehet, hiszen ismertek olyan felépítmények amelyek semmilyen kezelés nélkül is 200-300 évesek.

Ha rönkfát különféle hagyományos falfelületekkel kombináljuk, pl meszelt, kő, tégla vagy üvegfelületekkel, nagyon igényes építészeti megoldásokat érhetünk el, amiből egy kis ízelítőt a Tervek fejezetben láthatunk.


A rönkfa tűzzel szembeni ellenállását a nagy átmérője és a szerkezete adja, hiszen csak tartós szúrólángban gyullad meg . Az előbbiekben elmondottak nem vonatkoznak a lambériából valamint a gerendából készült részekre amelyek sokkal hamarabb gyulladnak meg.

Az elektromos vezetékek falakba való behelyezése már az épület végleges helyén történő összerakásnál megtörténik. Ezek a vezetékek fokozottan szigetelt páncélozott kábelek amelyek megakadályozzák az esetleges rövidzárlatok kialakulását.

A rönkház építésénél fokozottan kell figyelni a nyílászárók, a csempézett felületek valamint a víz és fűtéscsövek beszerelésére. Ez olyan állítható és rugalmas elemekkel történik amelyekkel kompenzálható az utólagos mozgás.